Wat doet een waterontharder?

Waterontharder is een apparaat , stof of proces die gebruikt wordt om water te ontkalken, men spreekt van ontharden. De hardheid (dh of °D) van water is afhankelijk van de hoogte van calcium- en magnesium ionen in een bepaald hoeveelheid water. Kraan water bevat veel kalk omdat de waterleiding calcium- en magnesiumionen toevoegt aan het leiding water om het drinkbaar te maken. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van de mens maar het smaak soms helemaal niet lekker. En heeft vaak negatieve gevolgen voor apparatuur, douche, kranen en zink. Daarom is men over gegaan tot het ontharden van water. Hiervoor heeft men een waterontharder ontwikkeld.

Het doel van een waterontharder kan zijn het zuiveren van schadelijke en ongewenste stoffen uit water om het drinkbaar te maken of het zacht maken van water welke gebruikt kan worden voor het opwekken van groene energie.

Waterontharders zorgen ook ervoor dat je apparaten zoals wasmachine of vaatafwasser beschermt zijn tegen een hoge mate van calcium- en magnesiumionen in leiding water die schadelijk zijn voor de hitte elementen in vaatwassers en wasmachines. In vaatwassers gebruikt men vaan onthardingzout om het water te ontharden zodat de vaat goed schoon wordt.

Een waterontharder zorgt ervoor dat water uit de kraan beter smaakt zodat mensen het kunnen drinken. Echter kan het water niet helemaal onthard worden vanwege gezondheid risico’s voor de mens en milieu. Tijdens het ontharden door ionenwisselaar vormen calcium en magnesium natrium, deze stof is schadelijk voor het natuur en in geringere maten voor de mens.

Bron: waterontharder-kopen.com