Verlichting in de badkamer

Een belangrijk element in de badkamer is het aanleggen van de verlichting. Een goede basisverlichting voor de hele badkamer, een draaibare spot bij de spiegel zijn een must. Bijzondere verlichting in de douchekop of in het bad? Het is allemaal mogelijk.

Veilig aansluiten
Elektriciteit en water zijn vijanden van elkaar. Het aanleggen van verlichting in de badkamer moet daarom met de nodige nauwkeurigheid gebeuren, zodat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan bij het aanleggen maar ook niet bij het dagelijks gebruik daarna. Zorg altijd dat je de groep waarop de badkamer is aangesloten, is uitgeschakeld als je aan de verlichting gaat werken en check alles extra met een spanningsmeter. Gebruik alleen materiaal wat speciaal voor natte ruimtes geschikt is, zoals spat-waterdichte armaturen en aansluitingen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes.

Het is belangrijk bij het maken van een verlichtingsplan voor de badkamer, dat je weet wat de veiligheidsvoorschriften zijn maar ook waar de waterleidingen liggen. Een loodgieter kan je adviseren over het omleggen van leidingen en eventueel lastige werkzaamheden voor je uitvoeren.

Ledverlichting
Naast de ‘gewone’ badkamerverlichting is het mogelijk om met ledverlichting mooie lichteffecten aan te brengen. Denk hierbij aan een sterrenhemel aan het plafond of een lichtlijst die ingebouwd is aan de onderkant van het bad of de wastafel. Hierdoor lijkt het geheel te zweven! Ook een douchekop waarin gekleurde ledverlichting is ingebouwd of een bad met verlichting in de wanden behoort tot de mogelijkheden, waardoor het water steeds een andere kleur lijkt te krijgen.

Het eenvoudig verwisselen van een lamp in de badkamer is geen ingewikkelde klus en kan eigenlijk altijd zonder problemen zelf gedaan worden, mits je verlichting en aansluitingen gebruikt die bestemd zijn voor de badkamer. Ga je het volledige verlichtingsplan aanpassen of verleggen, vraag dan advies van een loodgieter.